IGP Training

De meeste hondenrassen zijn ontstaan als werkhond: jachthond, ongedierteverdelger, hoeder of verdediger van vee, trekhond of waakhond, enz. In de moderne hondensport heeft het begrip ‘werkhond’ een beperktere inhoud gekregen: het werk van werkhonden in deze zin is africhting, dressuur en reddingswerk. Bij onze hondensportvereniging kunt u terecht voor IGP-africhting.

 

Rassen

Het IGP-programma bij Honden Vrienden Helden e.o. kan worden gevolgd door de zogenoemde werkhonden rassen. Dit zijn o.a. Mechelse Herder, Duitse Herder, Hollandse Herder, Dobermann, Rottweiler en Bouvier. Wil je met een ander werkhonden ras het IGP-programma volgen, neem dan contact op met hondenvriendenhelden@gmail.com om te kijken wat de mogelijkheden zijn binnen de vereniging.

Wat is IGP

IGP staat voor Internationale Gebrauchshunde Prüfungsordnung. Dit is een standaard waarin de examens en regelementen op mondiaal niveau zijn vastgelegd.

 

VZH

Om te kunnen deelnemen aan een IGP-examen dient men eerst een VZH-examen af te leggen. VZH staat voor verkeer zekere hond. Tijdens dit examen moet de hond een onbevangenheid toets doorstaan en is er een gedeelte waarbij gelet wordt op hoe de hond reageert in het verkeer.

 

IGP

IGP is er in 3 zwaartegradaties, IGP I, IGP II en IGP III. In alle gradaties bestaat het IGP uit 3 afdelingen waarvoor men tijdens een examen in alle 3 de afdelingen minimaal 70% van de maximaal te behalen 100 punten moet halen, anders is men afgewezen voor het certificaat. Deze 3 afdelingen zijn: Speuren (A), Appel (B), Manwerk (C). De drie onderdelen komen bij alle drie de examens voor, in opklimmende mate van moeilijkheid.

A. Speuren

Bij het speuren moet de hond laten zien dat hij een spoor kan volgen. Daarbij moet hij op het spoor achtergelaten voorwerpen met de geur van de spoorlegger aanwijzen of apporteren en een eventueel verleidingsspoor negeren (verleidingssporen zijn onderdeel binnen het speurhonden programma).

B. Appel

Het appel gedeelte bevat algemene gehoorzaamheidsoefeningen waaronder: los volgen in verschillende tempo’s, staan, zitten, afgaan, komen op bevel, vooruit sturen en apporteren van een blok met hindernissen (haag en klimschutting).

C. Manwerk

Het manwerk, ook wel pakwerk genoemd, omvat het opsporen (revieren), aanblaffen en stellen van de ‘boef’ oftewel de pakwerker en het begeleiden van de pakwerker, met ingrijpen als die probeert te ontsnappen. Daarbij wordt ook de moed van de hond op de proef gesteld, als de pakwerker naar hem dreigt en schreeuwt.